Episodes
Wednesday Jan 08, 2020
Aflevering 4: het syndroom van Gilles de la Tourette
Wednesday Jan 08, 2020
Wednesday Jan 08, 2020
Het syndroom van Gilles de la Tourette: de naam alleen al is een hele mond vol. Hoe is het om op te groeien met zichtbare en hoorbare tics? We volgen Els, die met haar werk en met wie ze is, ondanks én dankzij haar Tourette verschil maakt voor anderen.
En we leren van neuroloog Agnes Wertenbroek over wat er in het brein gebeurt waardoor iemand met GTS die vocale of motorische tics ‘maakt’. Kan je er invloed op uitoefenen? En is het weghalen van de tics altijd van belang - want wat is ‘normaal’?
Hoe zou het zijn om neurodiversiteit en ‘anders zijn’ meer plaats te geven in onze relaties met elkaar? We praten met professor Pieter Adriaens over het uitbouwen van een waardevol leven waarin de nadelen en de voordelen van ‘ziekte’ in balans zijn.
-
Agnes Wertenbroek, neuroloog verbonden aan de polikliniek voor GTS en ticstoornissen in Almelo, en mede-auteur van het Handboek Gilles de la Tourette
-
Pieter Adriaens van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven
-
Oliver Sacks, die het verhaal van “Witty Ticcy Ray” neerschreef in het boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield
-
Het idee dat je zin in ziekte kan vinden, in het boek Good Reasons for Bad Feelings van evolutionair psychiater Randolph Nesse
-
Neurodiversiteit als concept en hoe Tourette daar in past
Meer over Studio Brein: breinwijzer.be/studio-brein/
Comments (2)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
De centrale getuigenis van de dame met Tourette bouwt verder aan het gevoel van vorige afleveringen dat een belangrijk deel van de problemen gepaard gaande met een zeker neuraal-psychisch anders-zijn kan wegsmelten als de maatschappij op dit anders-zijn ingericht is en de omgeving wat flexibiliteit kan opbrengen. Beschrijvingen van de momenten voorafgaand aan de tics en volgend op de tics, de mogelijkheden om tegen die neigingen in te gaan of om te leiden en de ontlading in een omgeving waar tics de vrije loop mogen krijgen. De comorbiditeit met dwanghandelen doet nadenken over het verschil tussen ‘tics’ en ‘dwanghandelingen’, die intuïtief iets gemeen lijken te hebben. Bij sommige aanvankelijk onderscheiden aandoeningen/eigenheden spreekt men uiteindelijk ook van een spectrum, waarbij de ene parameter wat meer uitgesproken is of de andere. Ik denk bijvoorbeeld aan een lezing waar schizofrenie en bipolariteit op een schaal met meer affectieve stoornis enerzijds of meer hallucinaties en wanen anderzijds worden uitgezet. Kan voor Gilles de la Tourette en obsessief-compulsieve stoornis iets dergelijks aan de hand zijn met betrekking tot bijvoorbeeld impulsen, dwang, variërend tussen lagere en hogere cognitieve niveaus, eerder motorisch of conceptueel, meer of minder automatisch of beredeneerd?
Sunday Jan 19, 2020
Echt een heel mooie, eerlijke podcast met inzicht, wetenschap, een beetje filosofie en veel gezond verstand. Ik ben heel blij dat deze podcast bestaat!
Saturday Jan 18, 2020
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.