Episodes
Wednesday Dec 25, 2019
Aflevering 3: autisme
Wednesday Dec 25, 2019
Wednesday Dec 25, 2019
Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met autismespectrumstoornis? En is er een verklaring voor de moeilijkheden die mensen met ASS ervaren in sociale interacties? Wat toont het recente onderzoek ons over de stress en vermoeidheid die samengaat met autisme? En wat zijn de voordelen van een autistisch brein: waarom zou elk team eigenlijk een autistische medewerker moeten hebben?
We spraken met:
-
Elise Cordaro, lifestyleblogster en gediagnosticeerd met autisme, schrijfster van het boek ‘Anders gaat ook’
-
Kaat Alaerts van de Universiteit Leuven
En hier kan je meer lezen over
Autismebelevings-oefeningen worden georganiseerd door Autisme Centraal
En via de zoekopdracht sensory overload en autisme kan je zelf voelen het het is om extreem veel prikkels binnen te krijgen.
Meer over Studio Brein: breinwijzer.be/studio-brein/
Version: 20241125
Comments (4)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
de wetenschap en haar taalgebruik dienen we te begrijpen vanuit het gegeven dat ze in haar zijn juist zelf beperkt is en altijd zal verklaren vanuit haar mogelijkheden, en is dat niet het mooie?
Sunday Nov 22, 2020
Mooie commentaar hier Steven-gent. In het niet wetenschappelijke taalgebruik hoorde ik over introverte eigenschappen, wat mogelijks minder linkt aan stoornis en pathologie, - levert dit een andere benadering, zou dit kunnen helpen? Overigens een heel mooie podcast dit. Bedankt aan de makers. Gendergewijs lijkt het mij dat jongens wat te leren hebben van de meisjes; hun zelfbewustzijn is erg nodig, niet alleen om zichzelf, maar ook, het andere geslacht vooruit te helpen. Ivm winkel: collect&go?
Sunday Nov 22, 2020
Vier hypothesen over de neurologische achtergrond van autismespectrumstoornissen denk ik in deze aflevering te hebben kunnen onderscheiden: een stoornis in het spiegelneuronennetwerk, een probleem met de visuele interpretatie van sociale prikkels, een afwijking in het beloningssysteem voor het herkennen van sociale prikkels, een verschillende autonome staat bij sociale prikkels waarbij stress wordt ervaren in plaats dat tot toenadering wordt geneigd, en de mogelijkheid dat alle vier aan elkaar gelinkt zouden kunnen zijn. Ook dit keer meerdere beeldende verhalen van mensen gediagnosticeerd met ASS, versterkt met een bezoek aan een ‘belevingssessie’ waar een smaakje kon gekregen worden van hoe het is voor ASS’ers in een ‘neurotypische’ wereld. Een bedenking die ik mij maakte is dat men wel spreekt van een spectrum-’stoornis’. Zou het kunnen dat combinaties van eigenschappen gelinkt aan stoornissen zoals ASS zich veel verder uitstrekken dan over alleen dat deel van de bevolking dat ‘gepathologiseerd’ kan worden en eigenlijk als veel bredere spectrum-’eigenheden’ kunnen gezien worden? Daar tegenover staat dat ‘autisme’ ook in de dagelijkse, niet-wetenschappelijke, taal is binnengedrongen en soms nogal gratuit lijkt gebruikt te worden. Komt het voor dat schijnbare, oppervlakkige, indicaties voor ASS, bij nader onderzoek andere, tot zelfs tegengestelde, oorzaken blijken te hebben?
Sunday Jan 19, 2020
No non-sens gesprekken die wetenschappelijke onderzoeken belichten doorspekt met getuigenissen! Top! Paul
Thursday Jan 09, 2020
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.